Riga: Paris of the north - Reisverslag uit Riga, Letland van Danique en Marieke - WaarBenJij.nu Riga: Paris of the north - Reisverslag uit Riga, Letland van Danique en Marieke - WaarBenJij.nu

Riga: Paris of the north

Blijf op de hoogte en volg Danique en Marieke

06 Februari 2015 | Letland, Riga

Hoi lieve allemaal,

Ondanks dat velen van jullie ons voor gek verklaarden dat we naar het koude Riga zouden vertrekken, zijn wij 30 januari op het vliegtuig gestapt richting Latvia. Het eerste weekend waren we samen met onze moeders. Lekker in een hotel, wat sightseeing in de stad en veel gezelligheid. Het voelde echt nog als vakantie! Het centrum 'old town' staat vol met oude gebouwen, kerkjes en synagoges. Daarnaast is er een verschil tussen het Russische en het Letse deel van de stad, maar in onze ogen klinkt alles hetzelfde dus dat verschil hebben we nog niet ontdekt. Op elke hoek van de straat is wel een kroeg te vinden, de absint hebben we nog maar even laten staan.

Op zondag hebben we met zijn vieren de taxi gepakt richting onze eigen kamer (in dormitory 'Reznas'). Hoe dichterbij we kwamen, hoe ouder alles eruit ging zien.. Toen we hier aankwamen zei de taxichauffeur lachend: good luck! Alle clichés bleken waar: oude, grijze, lelijke gebouwen en slechte wegen. Toch ziet onze kamer er prima uit en eenmaal van de schrik bekomen valt het allemaal nog wel mee (het sanitair zullen we verder maar niet benoemen..). Het was even wennen maar het voelt nu al als ons thuis. Dit komt ook vooral dankzij alle leuke huisgenootjes uit heel Europa die we hier hebben ontmoet. Eerst dachten we vooral met veel mensen uit het Oostblok hier te zijn, maar niets blijkt minder waar: heel veel landen van over de hele wereld zijn hier vertegenwoordigd. Ook tijdens bowlen en kroegentocht hebben we een heleboel mensen leren kennen, iedereen bij Erasmus is heel spontaan en open. Het voelt al heel snel vertrouwd, alsof je ze al veel langer kent.

Het leven hier is voor ons heel goedkoop, wat natuurlijk zo z'n voordelen heeft! Een taxi na een avondje stappen kost maar 4 euro en voor dezelfde prijs heb je een pizza in een restaurant. Bier wordt hier voornamelijk verkocht in halve liters en als je een klein biertje wilt kijken ze je heel raar aan, dat hebben we dus al afgeleerd. Ook wordt het bier later op de avond goedkoper, het is een bijzonder land. ;)

De faculteiten van de universiteit zitten verspreid door de stad en het ene gebouw is nog mooier dan het ander. Alles doet ons denken aan Zweinstein en het is echt een stuk mooier dan in Nijmegen.

Tot nu toe hebben we het hier echt super. Het enige minpuntje is dat we een keer 2 uur buiten in de kou in de rij hebben gestaan voor een buskaart. Alles gaat hier langzaam, ook bijvoorbeeld in de supermarkt. Maar goed, nu kunnen we in ieder geval wel voor 16 euro per maand overal met het openbaar vervoer naar toe. Ook de kou raken we ondertussen wel aan gewend. Nu maar hopen dat het niet veel kouder wordt aangezien ze hier zeggen dat het normaal gesproken nog véél kouder kan zijn!

Vandaag moeten we eerst naar de uni voor wat informatie en om onze vakkenlijst op te halen. Er gaat dus ook nog gestudeerd worden ;) Vanavond mogen we ons eigen land vertegenwoordigen tijdens het Euro-dinner, we hebben dus niet voor niets drop en stroopwafels meegenomen!

Tot snel allemaal, liefs uit Riga!

• 06 Februari 2015 - 12:09

Sophie:

Hey Danique,
    Leuk eerste verslag! Zal wel goed komen daar als ik het zo lees ;) Veel succes samen!
    X Sophie

• 06 Februari 2015 - 14:38

Malon:

Lieve Danique,

Wat een super leuk verhaaltje! Op 3 op reis zag Riga er in ieder geval super mooi en netjes uit!
    (Maar de achterstallige wijken zullen daar vast niet gefilmd zijn;) ). Hopelijk zijn de dikke truien, wanten en sjaals er ook heel goedkoop, dan zul je het daar vast wel overleven. Heel veel plezier!
    Geniet van het goedkope leventje, het heerlijk gezonde weer..., en het leuke gezelschap van over heel de wereld.
    skūpsti un ardievas (Ja vraag dit maar na bij je letlandse studiegenoten)

xxx Malon

p.s. Hou deze spirit van verhaaltjes schrijven vast! ;)

• 06 Februari 2015 - 20:46

Frans & An:

Ha Marieke,

Met plezier hebben we jullie reisverslag van de eerste week gelezen. Maar ook met een zekere opluchting; er klinkt niet een wanhopig, "Ik wil naar huis". Het was tenslotte een redelijk onbekende bestemming waar je -samen met Danique- voor hebt gekozen.
    Als we het zo lezen, is Riga een echte studentenstad. Wordt er niet gefietst? Of is dat een belachelijk idee als openbaar vervoer en taxi's zo goedkoop zijn?
    Weet je wat, we wachten gewoon de rest van je verhaaltjes af, dan lezen we het vanzelf.
    Veel plezier en we zien uit naar he volgende verslag!

Liefs,

Frans & An

• 09 Februari 2015 - 12:47

Simone:

Hoi Marie en Danique,

Het plan jullie weg te brengen naar Riga daar was ik gelijk voor in. Ik ben blij dat we dat gedaan hebben. Het was een leuk en gezellig weekend. Een beetje mogen ruiken aan de cultuur van Riga , lekker gegeten , veel gekletst maar vooral gezien waar jullie de komende 5 maanden vertoeven. Na de eerste schrik van jullie woonplek te hebben overwonnen, de winkel leeg gekocht voor wat bases huisraad, de koffers uitgepakt , bed opgemaakt en toen zag je je jullie kamer huiselijker worden en was het goed te zien dat jullie je eigen plekje creëerden. Fijn om te weten waar jullie zitten, wonen en waar jullie over praten maar vooral was het fijn om te zien dat jullie er zoveel zin in hebben. Maandag hebben wij, de moeders, met een goed gevoel afscheid van jullie genomen. Meiden , maak er een leuke leerzame tijd van. Geniet!!

Groetjes en een dikke kus van je moeder

• 11 Februari 2015 - 15:32

Tonnie:

Hoi Danique.

Leuk om te lezen dat jullie het goed maken verweg van ons!!
    Zo kunnen we de avonturen van jullie volgen.
    Jullie zijn nu dus met de studie begonnen.
    Heb al wel gehoord dat nog veel leuke uitstapjes op de agenda staan.

Geniet ervan
    groetjes Ad & Tonnie

• 15 Februari 2015 - 13:45

Ria:

Hoi Marieke,

Zojuist heb ik via je moeder de foto.s bekeken van jullie nieuwe onderkomen en van Riga. Ze vertelde hoe je het naar je zin hebt,en dat het echt jullie plek aan het worden is! Mooi om te horen .
    Ik wens jou (samen met Danique) een prachtige tijd toe in dit nieuwe avontuur.Geniet , en sla je ervaringen op als herinneringen. Dit pakt niemand je meer af !

Liefs Ria